8 hetes program

A 8 hetes támogató csoport margójára

2018.05.01 23:10:06

A nyolc hét alatt oly sokszor megfogalmaztuk: … A gyász mindazoknak a gyakran merőben ellentétes érzelmeknek az összessége, amelyeket egy nagy változás vagy életünk addig megszokott  rendjének felborulása okoz. …

El kellett gyászolnunk és be kellett teljesítenünk a kapcsolatunkat a csoporttal is. Abszurd lett volna, ha befejezetlenséget hagytunk volna egymásnak. Bár valódi esély van arra, hogy néhányan, vagy legtöbben újra találkozunk egymással, be kellett teljesítenünk ezt az élményt, hogy így jöhessen a következő.

A hat fős csoport tagjai közül így összegezték öten a csoportos közös élményt:


„A csoportot egy szeretett személy elvesztésének feldolgozása miatt választottam, de a módszer kihatással volt a személyiségem fejlődésére, és az összes múltbéli és jelenlegi kapcsolatomra. Én magam békés lettem. Megtanultam, hogy nincs rossz kapcsolat, csak tétlenség és meg nem értettség. A kapcsolataim alakulásáért felelősséggel tartozom. A kapcsolataimban törekszem arra, hogy ne csak egyoldalúan lássak, hogy őszintén kommunikáljak. Mióta a csoportba járok, még nagyobb szeretettel fordulok másokhoz, elvárás nélkül kérdezek és bármilyen pozitív, vagy negatív megjegyzés nélkül hallgatok. Mert ezt kaptam a csoportban is.

A találkozók során egy különleges csoportnak lehettem részese, ahol melegség, biztonság és empátia fogadott. A csoportban nem csak minden gondolatom és érzésem, hanem a viselkedésem is teljesen őszintén nyilváníthattam ki. Őszinte lehettem magammal és a társaimmal szemben is. Megtanultam, hogy nem kell bocsánatot kérnem azért, ahogyan érzem magam és mindezért hálás vagyok.

(H. J.)”


„ … Hálás vagyok a feltétel nélküli törődésért! ...

Mondanám, hogy készítek egy összegzést az elmúlt hetek eredményeiről, de ha nem lenne probléma, várnék még ezzel kicsit. 

Te látod, hogy mekkora küzdésben vagyok. Tudom, értem a módszer lényegét, de még nem tudok magamban rendet tenni. Kavarog bennem  sok-sok gondolat. Minden erőmmel dolgozom magamon, de még nehéz. A beteljesítő levelet sem vagyok képes még elkezdeni írni. 

……..

( A veszteségdiagram és a kapcsolatdiagram részletes kidolgozása a módszer lényeges eleme, de engem inkább visszataszított, mint sem felszabadított. Ezért is félek a levél megírásától még.)

… bocsánat, de most ezt tudtam a legőszintébben leírni.

Hogyan tovább?

Köszönöm az erőt adó válaszokat… (K-Sz. A.)”


Amikor az ember elveszít valakit, úgy érzi fenekestül felfordul a világ, ami eddig körbeölelte. Velem is ez történt. Segítséget kerestem, hogy a gyász által teljesen magába fordult édesanyámat újra visszakapjam. Ekkor jött velem szembe a segítség. Sok mindent másként látok a találkozások óta. Megértettem, el kell fogadnom mások döntését. Nem véleményezünk. Ez nehéz, de felszabadító is egyben.

Bízom benne, hogy másoknak is ennyire hasznosak lesznek majd ezek a találkozások, mint nekem!

Megtanul az ember lánya másként gondolkodni.!! (Kné P.M.)”

 

Én nagy várakozással tekintettem erre a módszerre, örültem a lehetőségnek, kicsit vacilláltam hogy a csoportosra menjek-e vagy az egyénire, de úgy érzem jól döntöttem. Szerencsére szimpatikus mindenki, ami szerintem sokat számít és az, hogy mindannyiunknak egyforma a gyásza, mármint haláleset, így könnyebb beleérezni a másik problémájába.

Nekem még nagyon fontos a mediátor – Specialista - személyisége is. Nagyon szeretem ahogy beszél és amiket mond, ez is sokat segít. Úgy érzem, hogy a saját fejlődésemben is pozitív dolgokat idéz elő ez a módszer, megpróbálok nem előítéletes lenni és nyitni az emberek felé. Az igazi ügy, ami miatt jelentkeztem, ennek feldolgozása már nehezebb, de a módszer sokat segített eddig is. Ahogy haladtunk előre egyre nehezebbek a házi feladatok, mármint lelkileg, ez most az utóbbin is megviselt, de gondolom ennek így kell lennie.

Összességében nem bántam meg, hogy részt veszek ezen, köszönöm és mondom a Te személyiséged is nagyon fontos, hogy jól érezze magát az ember ennek a módszernek az elsajátításában. (DrMné M.E.)”

 

"A gyászfeldolgozási módszer segített abban, hogy felismerjem azokat az eddig használt veszteségfeldolgozásra adott érzelmi reakcióimat, amin a jövőben szeretnék változtatni. Az eltelt nyolc hét megfelelő alapot biztosított arra, hogy megtanuljam helyesen kifejezni és kezelni érzelmeimet. (Cz. Gy.)"


Hálás vagyok a csoport tagjainak, akiktől sokat tanulhattam én is és köszönöm a bizalmukat, hogy hozzám fordultak. (dr. Szilágyi Ágnes Gyászfeldolgozás Módszer® Specialista)

A gyászfeldolgozás után több hétbe vagy hónapba is telhet, amíg a megkönnyebbülés és megbékélés során átélt változás a hétköznapokba integrálódik. Ugyanakkor akár néhány napon belül is sokan átélnek változásokat, amelyek tartósnak bizonyulnak. Ilyen változások például az elfogadás és megbékélés; újfajta érzelmi kapcsolat kialakulása az elvesztett személy iránt; nyitottá válás új kapcsolatok teremtésére; a jelenben újra átélt energia és életkedv: „visszatérés a jelenbe”; megbocsátás a másiknak és önmagunknak. Sérüléstől való félelem nélkül találunk új lehetőségeket életünkben; az emlékeket fájdalom nélkül tudjuk átélni; megéljük, hogy teljesen elfogadhatóak a szomorú érzéseink, bármilyen is a környezetünk reakciója erre. (James – Friedman, 2009.)