karácsony

veszteségben

2018.12.23 01:07:29

A legtöbb embernek az első ünnepi időszak a legnehezebb egy válás vagy egy elhalálozás után. De ez nem igaz mindenkire. Sokaknak a második, a harmadik és az azt követő alkalmak is nagyon fájdalmasak, megterhelőek. Mivel az idő nem tudja beforrasztani a sebeket, sok ember úgy beszél erről, hogy rosszabbul érzi magát ahogy telnek az évek. Nem számít, hogy mikor élte át a veszteséget, az a fontos, hogy tudatosodjon benne, lehetséges a felépülés és az, hogy felismerje, milyen lépéseket kell tennie ennek érdekében.

Sok embernek az ünnepek közeledése és a várakozáshoz kapcsolódó rettegés rosszabb, mint a tényleges nap.

Gondolhatnak arra, hogy milyen jó lenne, hogy ha lefeküdnének aludni és csak az ünnepek után ébrednének fel, azonban ez nem egy reális lehetőség.

Az ünnepek és más különleges események megélésére nem csak egy helyes út létezik. Segít, ha mindent a szeretett személy emlékének szentelnek, de emellett gondolniuk kell saját magukra is. Tartsák meg vagy változtassák meg az ünnepi szokásokat aszerint, ahogy megnyugtató és megbékélést nyújthat számukra.


Segít

-  a felkészülés

Mielőtt az ünnepi tervek és várakozások felmerülnének, gondoljanak arra, hogy idén mit tudnak megtenni és mit nem. A barátok és a család a legjobb szándékukból fakadóan tervezgethetnek a veszteségben lévő helyett, hisz ők nem értik és nem érzik, hogy korábban mit jelentett az ünnepi készülődés, például a fa díszítése, amely lehet, hogy régebben mindig a kedvenc teendő volt. Lehet, hogy most esetleg ez ahhoz vezet, hogy teljesen összetörnek mindenki előtt, ezt pedig a veszteséget megélt mindenképpen szeretné elkerülni. Tudniuk kell azonban, hogy néhány dolog nagyon nehéz lesz. Ne essenek abba a csapdába, hogy hagyják, mások hozzanak helyettük döntéseket. Ha már eldöntötték mi a legjobb a számukra, udvariasan, de utasítsanak vissza minden olyan tervet, amely nagyon megterhelő a számukra.

- ha beszélnek másokkal

Ha már eldöntötték, hogy kikkel ünnepelnek, kivel osztják meg gyászukat, -veszteségüket, beszéljenek őszintén ezekkel az emberekkel. Mondják el, hogy mi miatt szoronganak esetleg és magyarázzák el, hogy előfordulhatnak majd az ünnepi együttlét alatt szomorú pillanatok … Hallgassák meg mások gondolatait és próbáljanak meg együtt válaszokat találni az érzékeny kérdésekre. Ha minden évben készült családi fotó és üdvözlő levél, talán az idén is küldhetnek egy kedvenc közös képet az elmúlt évekből.

- ha engedik, hogy mások segítsenek

Ha korában mindig felvállalták a teljes ünnepi előkészületet, nehéz lehet átengedni másoknak mindezt, viszont fizikailag és lelkileg nagyon megterhelő lehet az idén is helytállni ugyan úgy, mint az előző években. Válasszák ki azokat a teendőket, amelyeket meg tudnak csinálni és kérjenek meg másokat, hogy segítsenek a többi feladatban. Emlékezzenek arra, hogy ők szeretik Önt és segíteni akarnak Önnek. Hagyják, hogy más süssön, takarítson vagy díszítse a fát. Az ünnepi időszak nehéz lesz, de együtt még is könnyebb.

- felkészülnek az összejövetelekre és esetleg a sok vendégre

Meddig fog tartani egy összejövetel vagy találkozó? El tud-e jönni korábban, hogy ha szükségesnek érzi? Kik lesznek ott? Hogy fog reagálni az esetleges kellemetlen kérdésekre? Lehetnek fájdalmas meglepetések, mint például egy megemlékezés?

- megemlékeznek a szeretett személyről

Amelyet sokféleképpen megtehet ..., akár egyedül, akár családi környezetben. Gyújtson egy gyertyát, készítse el a kedvenc desszertjét. Írja le emlékeit papírlapokra és helyezze el ezeket a fa alatt. Használjon olyan díszítéseket, amelyek emlékeztetik a szeretett személyre. Tisztelje meg úgy az emlékét, hogy ajándékot vesz és azt odaadományozza egy alapítványnak. Kérjen meg mindenkit, hogy osszon meg egy kedvenc  emléket.

- legyen őszinte önmagával és másokkal is

Ha a barátai és a családja próbálják megváltoztatni az ünnepi szokásokat, például azt, hogy hol szokott lenni a családi vacsora és ez egy olyan esemény, amelyet nem szeretne megváltoztatni, mondja el nekik, ossza meg velük ezt a döntését.  Azt gondolhatják, hogy a változtatással csak segíteni szeretnének, de el kell mondani, hogy ez nem így van. Minden valószínűség szerint ők is gyászolnak, ezért ha őszintén beszél az érzelmeiről, valószínű, hogy ez nekik is segíthet az érzelmeik  kifejezésében, kimondásában.


Van, aki egyedül tölti az ünnepet..., gyászol, veszteséget él meg.

Várom megértő figyelemmel és szeretettel 2018. december 26-án, 15:00 órakor!

Helyszín: 6723 Szeged, József Attila sgt. 74. (Tel.: 30 635 6589)

dr. Szilágyi Ágnes

Gyászfeldolgozás Módszer® Specialista