Labda a dobozban

Így működik a gyász ...

2018.12.30 23:02:18

"A gyász... nem múlik el, csak körbenövi az élet. (...) Idővel lesz új öröm, lesz új lendület. Lesznek tervek, és új vágyak is... de a gyász marad, nem csökken. Az élet nő meg körülötte."

(Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus)


Képzelj el egy dobozt, benne egy labdával. A doboz oldalán egy gomb, ami ha megnyomódik, aktiválja a fájdalmadat.

Kezdetben a labda annyira fel van fúvódva, hogy nem tudod úgy mozgatni a dobozt, hogy ne nyomná folyamatosan a fájdalom-gombot. Szinte teljesen kitölti a dobozodat, és másodpercenként újra rányom a gombodra. Ezt nem tudod uralni, egyszerűen folyamatosan fájsz. Néha úgy tűnik, vasmarokkal szorít, és sosem ereszt többé ez a fájdalom.

Idővel a labda lassan zsugorodni kezd; focilabda, teniszlabda, golflabda, pingponglabda, flippergolyó. Továbbra is ide-oda gurigázik a dobozban, ütődik egyik oldalról a másikhoz, és egyre ritkábban találja el a gombot, de ha hozzáér, az ugyanannyira fáj, mint azelőtt.

Jobb így, mert napi szinten jobban tudsz működni. A hátránya viszont az, hogy teljesen összevissza és váratlanul találja el a labda a gombodat - amikor legkevésbé számítasz rá. Talán hallasz egy számot a rádióban. Talán látsz valakit, aki emlékeztet arra, akit elvesztettél. Talán egyszerűen csak derült égből lecsap rád, és letaglóz.

Legtöbb ember számára sosem tűnik el teljesen a labda. Talán egyre ritkábban találja meg a gombot, és így két mélypont között több időd van a gyógyulásra, a normális működésre - ami korábban, az óriásira fúvódott labdával elképzelhetetlen volt.

(forrás:


Eredeti szöveg és képek: Lauren Herschel
A teljes eredeti poszt angolul:
https://twitter.com/LaurenHerschel/status/946889153039319040
via https://themighty.com/2018/12/ball-box-analogy-grief/ )


Szeretettel és megértő figyelemmel várom a Gyászfeldolgozás Módszer® csoportos vagy egyéni, önsegítő módszerként történő elsajátításában. A csoportos forma keretében, mások "fájdalomtörténeteit" meghallgatjuk, amely sajátunk megfogalmazásához is közelebb visz.


dr. Szilágyi Ágnes
Gyászfeldolgozás Módszer® Specialista,
mediátor, párkapcsolati coach
(mail: face.to.face.szeged@gmail.com)