A kapcsolatainkban sérülünk és gyógyulunk!

bizalomvesztés

2022.01.23 20:33:07

A bizalomvesztés a veszteségek között az, amely életünk bármely szakaszában megjelenhet a kapcsolatainkban. Megélhetjük gyermekként, testvérként, szülőként, barátként, társként, házastársként, munkatársként, szomszédként, lakótársként, iskolatársként, üzlettársként, betegként és még sorolhatnám.

Az első bizalomvesztést gyermekként, a szüleinkkel kapcsolatosan éljük át, nem feltétlenül azért, mert nem szeretnek bennünket – és nem bántalmazó kapcsolatról beszélünk -, sokkal inkább van ennek köze a kommunikációhoz, a mintákhoz, az elvárásokhoz, a kiszolgáltatottsághoz.


A kommunikáció sokat tompíthatna a bizalomvesztéseinken, de ez alapvetően függ a kapcsolattól, a személyiségünktől.

Nagyon fontos, mint általában a veszteségek kapcsán az, hogyan reagálunk a bizalom elvesztése során.

A gyászfeldolgozás módszere alkalmas arra, hogy a bizalomvesztett kapcsolatra – akár a régi, akár a jelenben megéltekre – rátekintsünk.., a kapcsolat egészére. Minden kapcsolatnak van tanulsága, akár pozitív, akár negatív. Azzal, hogy az érzelmi kommunikációt el tudjuk végezni - amelyhez nem kell a kapcsolat másik részese és így - elkerülhető egy konfliktus vagy veszekedés, eljuthatunk oda, hogy nyitottá válhatunk a többi és az új, leendő kapcsolatainkban. Megtanulható általa az, hogy újra keretezzük a kapcsolatainkat, letegyük azokat, amelyek nem szolgálnak már bennünket. Mondhatjuk azt is, hogy ez egy önismereti munka!

Lehet, hogy az „újrakeretezés” furcsa lesz először a kapcsolataink megélése során nekünk és a környezetünknek, hiszen mások komfortzónáit feszegetjük, de szükségünk van erre, hogy a bizalomvesztett állapot ne vegyen el többet tőlünk az életünk során.

A bizalomvesztés gondolata felteszi számomra a kérdést, hol tapasztalhatjuk meg a bizalmat, az olyat, amelyben a teljes felelősségünkön alapul és túlmutat az emberi kapcsolatainkon.

Igen, sokan megtapasztalhatjuk az állatok feltétel nélküli szeretetét, ragaszkodását, amelyhez egy csodás érzés a bizalom; élethelyzettől, életkortól, gazdagságtól, szegénységtől függetlenül.

 

#gyász #veszteség #bizalom #bizalomvesztés #gyermek #szülő #testvér #kapcsolat #társ #gyászfeldolgozás #módszer #konzultáció #érzelem #kommunikáció #felismerés #önismeret #felelősség #keretek #feltételnélkül

<