Vendégbabák...

2022.02.09 18:53:12

A vendékbabák azok a babák,

akik az anyaméhben hunytak el;

egy percig sem féltek,

sosem fáztak,

sosem éheztek,

nem voltak magányosak,

és egész életükben érezték a szeretetet.
Štefkovič Patasi Ágnes gondolatai fájó megtapasztalása azon édesanyáknak, akiknek a saját életük részévé vált az milyen egy vendég baba elvesztése és emléke…

„Vendégbabák – így hívják azokat a babákat, akik vendégként érkeztek édesanyjuk testébe, de a nagy találkozás elmarad velük, mert soha nem születtek meg. Fájdalmas és be nem teljesült anya-gyermek kapcsolatok ezek, tele kérdőjelekkel, könnyekkel és önváddal.

Elképzelt, de meg nem élt közös élmények foszlanak szerte, megsokszorozódott szeretet válik bénító gyásszá és bánattá. Ugyanúgy, mint minden gyászfolyamatnak, itt is megvannak a ciklus tipikus fázisai: a tagadás, amely egyfajta önvédelmi mechanizmusként próbálja mentesíteni a hatalmas teher alól az emberi lelket. 

A düh, nagyon intenzív érzelmi reakcióként lép fel, az alkudozás a Teremtővel, a Sorssal, a depresszió, amely a ciklus legmélyebb és legsötétebb része. Innen ível felfelé a folyamat, mígnem eljutunk az elfogadásig, a megbékélésig.

Nem mindegy azonban, hogy a gyászoló édesanya kitől és hogyan kapja meg a lelki támogatást ebben a gyászfolyamatban. Az orvosi környezet leggyakrabban rutinszerűen és tárgyilagosan kezeli a baba elvesztését. Tényeket és diagnózisokat közöl az orvos, nincs idő foglalkozni a nő mentális állapotával, szalagon érkeznek a hasonló cipőben járó anyák, akik kétségbeesetten kutatják a válaszokat a kérdésre: Miért pont velem történik mindez? Hol rontottam el?

A család, a barátok keresik ugyan az enyhítő és bátorító szavakat, de a tapasztalat azt mutatja, a gyász olyannyira tabuként kezelt téma társadalmunkban, hogy a megfelelő szófordulatokat sem találjuk hozzá.

A „ne rágódj rajta” és a „majd lesz másik” mondatok sokkal inkább hátráltatók, mint előremutatók, mert azt sugallják, a gyászt el kell felejteni, nem szabad megélni, ami nemhogy elkerülhetetlen, de káros is az anya mentális egészségét tekintve. Nagyon fontos a megtartó családi háttér, a támogató társ jelenléte, akik együttérzéssel, öleléssel és néha csak feltétlen szeretettel tudják hatékonyan támogatni a gyászoló nőt.”

Létezik azonban számos szakmai segítség is. Az általam közvetített Gyászfeldolgozás Módszer® egy választható eszköz – amely nem terápia – az érzelmi kommunikáció beteljesítésére, az elmaradt jövőbeni szülőség kifejezésére.

De kimondásra kerülhetnek más negatív érzések is.., irigységük más anyák, családok kapcsán, rossz érzésük a terhesség említése vagy az ezzel kapcsolatos beszélgetések, reklámok, utalások. Ezek kapcsán fontos, hogy kimondjuk, ez most természetes érzés.., segíthet, könnyíthet!

Fordulj hozzám bizalommal, várlak szeretettel:

dr. Szilágyi Ágnes
Gyászfeldolgozás Módszer® Specialista
30 635 6589
face.to.face.szeged@gmail.com