mint érzés.., mint veszteség

biztonság

2022.03.20 18:52:07

A Covid megtanította nekünk – a közös gyász mellett -, hogy a kiszámítható dolgok egyre kevésbé vannak jelen az életünkben.

A háború pedig, amely most oly közel van hozzánk ezt az érzést, hogy biztonság, tovább koptatta, sőt társította félelemmel, szorongással is egyben.

Azonnal lefordítottuk a saját élethelyzetünkre.., mi mit tennénk egy ilyen kiszolgáltatott helyzetben. Kutatjuk, keressük szüleink, nagyszüleink háborúval kapcsolatos emlékeit, intelmeit.., amelyek a XXI. században mit üzenhetnek nekünk? Engem óvtak a háborús élményekkel kapcsolatos minden információtól.., arra azonban emlékszem, hogy nagymamám minden előjel vagy esemény nélkül felsóhajtott a ’60-as években és annyit mondott „ .., jaj csak soha ne legyen háború”!

Tudjuk, hogy egy újabb nemzedék traumatizálódik.., látjuk, ahogy a menekülők maguk, a családjuk mellett kisállataikat is próbálják menekíteni és el sem tudjuk képzelni a kétségbeesés valódi állapotát, de láthatjuk a beszámolókat, hadi tudósításokat, -fotókat.

Az első napokban, az első héten azt éreztem, hogy távolodnak a hétköznapi gondjaim, gondolataim, a tempóm is lassult és ha arra gondoltam, hogy azt mondtuk sosem lesz már olyan a világ, mint 2019. előtt, akkor ez a kijelentés fokozottan igaz lesz ezek után.

Eszköztelen vagyok, mint ahogy eszköztelen voltam a Gyászfeldolgozás Módszer® elsajátításáig a veszteségeim kapcsán. A jelen helyzetben, mivel a közvetlen háborús események több 100 kilométer távolságban vannak és segítőként dolgozom, meg kellett fogalmaznom az irányt, hogy jól segíthessek.

A Gyászfeldolgozás Módszer®-ében, a saját 1% felelősségünk alapján „rendet tettem” a szívemben és a lelkemben és magaménak érzem a következő állítást:

Cselekedd meg azt, amire ráhatásod van, ez a saját felelősséged, utána tudsz segíteni!

Csatlakoztam pro bono szolgáltatást nyújtó csoportokhoz, minden nap megfogalmazom a hálám és várom a konszenzuson alapuló világbékét.

#béke #biztonság #gyász #veszteség #probono #háború #trauma #hála #segítő #érzés #nagymama #félelem #szorongás #felelősség #ráhatás